Musik, dans, kultur, festival, det är saker jag brinner för. Jag är en flitig besökare på olika events som finns både i Sverige och utomlands. Jag har skapat denna blogg för att kunna dela med mig av dessa intressen. Idag finns det ju rätt mycket evenemang att gå på, och det inom olika kategorier och genrer. Jag har ingen specifik genre jag föredrar, utan jag gillar det mesta. Just att möta andra människor ute, vara en del av något större och njuta av musik och dans, det är livet det. I denna blogg kommer det skriva en hel del om olika festivaler och andra events, men det kommer även att komma inlägg av mer privat karaktär. Då lite mer om vardagslivet, mellan alla besök på olika platser. 

Bli festivalsmart: 10 saker att packa, 10 att lämna hemma

18 sep 2020

Att åka på festival kräver en del planering, kring det du ska ha med dig och vad du bör skippa att ta med dig. Sen beror en del på om du ska tälta, bo i husvagn eller hyr stuga så klart.

Här är en bra lista på 10 saker som är bra att ha med, och 10 saker du kan lämna hemma.

10 saker att packa

Det du bör packa med dig är sovsäck, särskilt om du sover i tält. Bra liggunderlag är med att rekommendera. Sedan är det bra om du ser till att få med dig solskyddsfaktor. Onödigt att bränna dig i solen. En filt är bra att ha med också då den kan användas till många olika saker. Den fungerar som solskydd, som säng, som extra tröja och som täcke. Se även till att packa med våtservetter och toalettpapper. Fler bra saker är presenning till tältet samt tofflor, perfekt om du får blöta skor. Packa även med hörselskydd, portabel laddare samt soppåsar och återförslutningsbara plastpåsar.

10 saker du inte behöver packa

Du behöver inte ta med snacks och mat, det brukar finnas ett överflöd av detta att köpa på festivalen. Packa inte ner glas, om du ska ha med alkohol, ta hellre plast eller burkar. Ta inte heller med obekväma eller stötande kläder. Skippa också att ta med din dyra kamera eller andra värdesaker. Paraplyet kan du lämna hemma med, ta regnrocken istället.

Sen skippa att ha en resplan, planera inte för mycket, ta det som det kommer!

Lär dig blanda drinkar hemma

9 sep 2020

Under hösten och vintern så är det inte så mycket festivaler. Dock kan du ju ställa till med festligheter hemma. Det är då inte fel att lära dig blanda drinkar, så att du kan imponera  på dina vänner. Sedan är det bra att även ha en del redskap för att kunna blanda drinkarna på rätt sätt.

Det du behöver ha hemma är en shaker. Det finns lite olika att välja mellan. Med en sådan kan du blanda ingredienserna till drinken. På barer är det vanligt med en så kallad bostonshaker, som har en del metall en del glas. Det bästa för nybörjaren är en sån på bilden som är en tredelad shaker i metall med inbyggd sil.

Sedan är det bra att även investera i mätglas, för att kunna mäta upp rätt antal cl av vätskan. För drinkar som inte ska skakas i shaker behöver du ett rörglas. Satsa även på drinkskedar, muddler och droppkkorkar till flaskorna.

Viktigaste spritsorterna i en bar:

  • Vodka
  • Gin
  • Rom
  • Tequila
  • Triple Sec (ofärgad likör med citrussmak, kan i vissa fall ersättas med Cointreau)

Viktiga tillbehör:

  • Is (i mängd)
  • Sockerlag (blanda lika delar socker och vatten i en kastrull, värm försiktigt tills sockret löst sig och låt svalna)
  • Citronjuice (helst färskpressad)

Olika glas är bra att ha

Olika drinkar ska serveras i olika glas, så det är bra att ha ett antal olika varianter hemma. Det du kan behöva är cocktailglas. De ska rymma mellan 6 och 9 centiliter. Det har alltid fot, för att handen inte ska värma upp drinken. Cocktailglas kan se ut på olika sätt, men den kanske mest användbara modellen är de av klassisk martinityp.

Highballglas är bra att ha med. De är smala och höga med större volym – avsedda för 24 och 36 centiliter vätska. Därför används de för longdrinks, det vill säga drinkar av det större slaget. Ibland kallas de grogglas, collinglas eller coolerglas.

Se även till att du har whiskyglas samt vinglas, både för rött vin och vitt vin samt champagneglas.

3 tips för att bli en bra hemmabartender

Se till att förbereda så mycket du kan om du ska bjuda på cocktails. Satsa på kvalitet. Hellre tre bra drinkar du kan, än att du gör sex halvdåliga.

Se även till att öva, öva, öva. På nätet finns det många filmer om bartenderteknik på nätet. Passa även på att kolla bartenders då du är ute på krogen och fråga dem det du undrar.

Använd mått. Barpersonal kan hälla på fri hand men för nybörjare blir resultatet bäst av att mäta noga.

Sommarens bästa festivaler i Sverige

17 aug 2020

Varje år så sker det en hel del olika festivaler i Sverige som ofta återkommer. Året 2020, som är nu, så blev det mesta inställt, på grund av Covid-19. Men vi listar ändå alla festivaler som skulle varit, så hoppas vi att de kan återkomma nästa år!

Brännbollsyran är en musikfestival i kombination med en brännbollskupp som varje år arrangeras i Umeå.

Sweden Rock Festival är en årlig rockfestival i Norje, Blekinge, Sölvesborg med musik inom klassisk rock, hårdrock, metal och lite blues.

Lollapalooza är en internationell festival, som har varit i Stockholm ett par gånger.

Peace & Love är en festival som arrangeras varje år i Borlänge.

Vi som älskar 90-talet är en turnerande musikfestival runt om i landet som främst fokuserar på det härliga 90-talet. De brukar landa i Stockholm, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Umeå, samt flera ställen till

Visfestivalen har sedan 1966 och bjuder varje år på visor framförda av olika artister. Brukar vara på Slottsholmen, Västervik

Bayside Festival är en härlig festival vid Pixlapiren i Helsingborg.

Big Slap är En av Sveriges största housefestivaler som startade 2013 har sedan dess vuxit för varje år. Den arrangeras i Malmö.

Storsjöyran är en av Skandinaviens största musikfestivaler som även är känd som Yran och arrangeras varje år i Östersund.

Uppsala Reggaefestival är en En av Skandinaviens största reggaefestivaler och sker i Umeå.

Malmöfestivalen är Malmös årliga och största folkfest.

Way Out West är en årlig festival i Göteborg och brukar vara i Slottsskogen.