Festivalmat

Är man på festival så är det ofta ett rätt så stort utbud av god mat. Så kallad festivalmat. Det kan rekommenderas att du har med så att du kan äta frukost, enkelt och bra är mjukost på tub och en påse polarkakor. Det är en festivalfrukost de flesta håller sig till. Om du har med husvagnen kan du så klart även ha med annat som smör, youghurt, juice och så vidare, då det finns kylskåp. Men åter till festivalmaten. Det brukar stå foodtrucks, tält och stånd på alla festivaler. Ofta är det samma sorts mat som erbjuds. Vi går igenom lite vad som brukar finnas.

Vanlig mat på festival

Det brukar finnas vagnar med panpizza. Det är oftast det billigaste alternativet då du kan få en slice för 20-30kr. Perfekt när du är småhungrig och har bråttom till en konsert eller liknande.

Det finns även något som kallas för Smålandsrulle, men den har inte mycket mat i sig, är typ en  brödrulle med groddar i för typ 70 spänn!

Hamburgare – Dessa finns i en mängd varianter, från enkla burgare till flera hundra grams högrevsburgare.

Langos – detta är en ungersk maträtt som består av friterad och jäst deg och som ofta serveras med salt. Vanliga ingredienser är gräddfil, fårost och lök. Sen finns det sjukt massa olika variationer med vad som kan finnas på.

Frukostmenyn – Det finns ställen som säljer frukost, men som sagt tidigare ta med eget!

Soppa – Brukar vara förvånansvärt god och prisvärd. Bra med vätska om man druckit alkohol. 

Älg/vildsvinskebab – Tyvärr brukar dessa kosta långt mer än vad det borde. Har man råd så är det dock både gott och mättande.

Pasta – Helt klart mer prisvärt än mycket annat på festivalen.

Thai/vietnamesiskt – Dessa rätter brukar vara i en helt okej prisklass och smaka gott.

På Sweden Rock brukar de ha ett ställe med fläskfilé och potatisgratäng till bra pris. Gott är det med!

Ett generellt tips när du ska köpa mat är undvika ställen med långa köer, hur god mat de än verkar ha. Du är inte på festival för att stå i kö och varje bortslösad minut är en minut då du hade kunnat ha roligt i campet istället. Alternativt att du ser till att äta då inte alla andra äter!

Om du är pank, klicka här och kanske ha tur på ett casino, annars finns det ju det där med att dumpstra. Det vill säga äta upp andras rester eller leta i soporna efter mat. Fast, det är ju inte så kul, eller gott för den delen heller!

Gör egna langos hemma

Om du är sugen på lite festivalmat, testa att göra egna langos. Här är ett bra recept:

16 mellanstora langosbröd
25 g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt potatis
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special
1 dl mjöl till utbakning
olja till fritering

Tillbehör (Du kan toppa din langos med precis det du tycker är gott men här är några förslag)

  • Vitlöksmör
  • strimlad skinka
  • riven ost
  • gräddfil
  • hackad lök/rödlök
  • räkor
  • stenbitsrom

Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med pressad potatis, salt och vetemjöl. Arbeta till en blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler och låt jäsa 10 minuter på väl mjölat bakbord eller bakplåtspapper.
Häll 3-5 ca olja i en tjockbottnad panna och låt den bli het. Prova med en liten bit vitt bröd för att se om det är tillräckligt hett.
Fritera langosbröden ett och ett i oljan, någon minut på varje sida tills de är gyllengula (det går fortare än man tror). Lägg upp på galler eller hushållspapper.

Lägg på topping på de färdiga bröden och njut!

21 Dec 2020