Lär dig blanda drinkar hemma

Under hösten och vintern så är det inte så mycket festivaler. Dock kan du ju ställa till med festligheter hemma. Det är då inte fel att lära dig blanda drinkar, så att du kan imponera  på dina vänner. Sedan är det bra att även ha en del redskap för att kunna blanda drinkarna på rätt sätt.

Det du behöver ha hemma är en shaker. Det finns lite olika att välja mellan. Med en sådan kan du blanda ingredienserna till drinken. På barer är det vanligt med en så kallad bostonshaker, som har en del metall en del glas. Det bästa för nybörjaren är en sån på bilden som är en tredelad shaker i metall med inbyggd sil.

Sedan är det bra att även investera i mätglas, för att kunna mäta upp rätt antal cl av vätskan. För drinkar som inte ska skakas i shaker behöver du ett rörglas. Satsa även på drinkskedar, muddler och droppkkorkar till flaskorna.

Viktigaste spritsorterna i en bar:

  • Vodka
  • Gin
  • Rom
  • Tequila
  • Triple Sec (ofärgad likör med citrussmak, kan i vissa fall ersättas med Cointreau)

Viktiga tillbehör:

  • Is (i mängd)
  • Sockerlag (blanda lika delar socker och vatten i en kastrull, värm försiktigt tills sockret löst sig och låt svalna)
  • Citronjuice (helst färskpressad)

Olika glas är bra att ha

Olika drinkar ska serveras i olika glas, så det är bra att ha ett antal olika varianter hemma. Det du kan behöva är cocktailglas. De ska rymma mellan 6 och 9 centiliter. Det har alltid fot, för att handen inte ska värma upp drinken. Cocktailglas kan se ut på olika sätt, men den kanske mest användbara modellen är de av klassisk martinityp.

Highballglas är bra att ha med. De är smala och höga med större volym – avsedda för 24 och 36 centiliter vätska. Därför används de för longdrinks, det vill säga drinkar av det större slaget. Ibland kallas de grogglas, collinglas eller coolerglas.

Se även till att du har whiskyglas samt vinglas, både för rött vin och vitt vin samt champagneglas.

3 tips för att bli en bra hemmabartender

Se till att förbereda så mycket du kan om du ska bjuda på cocktails. Satsa på kvalitet. Hellre tre bra drinkar du kan, än att du gör sex halvdåliga.

Se även till att öva, öva, öva. På nätet finns det många filmer om bartenderteknik på nätet. Passa även på att kolla bartenders då du är ute på krogen och fråga dem det du undrar.

Använd mått. Barpersonal kan hälla på fri hand men för nybörjare blir resultatet bäst av att mäta noga.

9 Sep 2020